Kupi vstopnico
Trgovina Expano

Vas zanima še kaj?

Obrnite se na nas na 08 201 53 70 ali info@expano.si in z veseljem vam bomo odgovorili.

Kako do nas

Vnesi svojo lokacijo in pokazali ti bomo, kako najhitreje prideš do nas.
Razdalja:
Čas poti:
NAVODILA ZA POT
PRIKAŽI
Sporočila

Ob Soboškem jezeru odprli motorični park kot prvi korak novega športnega, turističnega in doživljajskega parka

 

Murska Sobota, 26. oktober 2018 – V Murski Soboti smo danes odprli motorični park, ki predstavlja prvo etapo razvoja Soboškega jezera kot novega športnega, turističnega in doživljajskega parka. Nekoč degradirano območje gramoznice s tem dobiva povsem novo podobo, namenjeno predvsem športu, rekreaciji in kakovostnemu preživljanju prostega časa domačinov in turistov. V sklopu ureditve južnega dela jezera je bila urejena okolica paviljona Expano, jezerske brežine, prireditveni prostor, otroško igrišče, prostor za piknike in motorični park. Naložbo v vrednosti 1,6 mio EUR v 80 odstotkih sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. V naslednjih mesecih bo ob jezeru zaživel tudi paviljon Expano, ki bo kot turistično središče regije z informacijami, storitvami in predvsem interaktivno predstavo Pomurja nagovarjal obiskovalce k odkrivanju regije.

V sklopu projekta je revitaliziranih 43.183 m2 degradiranih površin, zasajenih 159 dreves in urejene športno – rekreacijske površine. Tako je južni del Soboškega jezera urejen po načelih trajnostnega razvoja s posebno skrbnostjo za zaščito jezerskih in objezerskih biotopov.

»Murska Sobota, Pomurje in Slovenija sta danes bogatejša, ker smo tukaj sredi Pomurja začeli postavljati novo turistično destinacijo privlačno za domačine in za obiskovalce. Soboško jezero pa ima ob športu, rekreaciji in druženju še eno ambicijo: da postane skupaj s paviljonom Expano tudi učna in izobraževalna pot, prvenstveno namenjena otrokom in mladim. Expano sam bo odličen način, da učencem in dijakom po vsej Sloveniji predstavimo Pomurje,« je povedal minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. Tudi po tem projektu se vidi, da Pomurje ni več regija, ki bi jo usodno zaznamoval razvojni zaostanek, temveč regija, ki si je zastavila visoke cilje, ki želi in pričakuje več.

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je mnenja, da sta Soboško jezero in paviljon Expano simbol tega preporoda. Ob tem je povedal: »Soboško jezero danes postaja del turistične ponudbe Pomurja, ki doživlja turistični razcvet. Ljudje iz Murske Sobote že desetletja spontano razvijajo življenje jezera z ribištvom, veslanjem, potapljanjem in jadranjem. S svojimi aktivnostmi so dali gramoznici novo vizijo, da Soboško jezero razvijemo v sodoben športni, turistični in doživljajski park. To je zato šele začetek razvoja jezera in ponudbe raznolikih vsebin za šport in rekreacijo za domačine in za obiskovalce.«

Mestna občina Murska Sobota namerava Soboško jezero razvijati po modelu skupnostnega turizma, kar pomeni, da bodo k obstoječim vsebinam privabili ponudnike novih, kot so kamp, glamping, wake-park, dodatna kulinarična ponudba, nastanitvene kapacitete, vse to pa želi občina razviti s skupnostjo.

»Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija«.

Pridobitve:

  • revitalizacija 43.183 m2 degradiranih površin,
  • motorični park s 35 vadbenimi postajami
  • otroško igrišče z igrali,
  • ureditev prireditvenega prostora s potrebno javno infrastrukturo,
  • 4 prostori za piknike,
  • ureditev sprehajalnih poti z urbano opremo (javna razsvetljava, klopi in koši za odpadke),
  • ozelenitev celotnega prostora z zasaditvijo 159 dreves,
  • urejene športno – rekreacijske površine.

Dodatne informacije:
Vida Lukač
T: 02 525 16 19, 031 323 555
E: vida.lukac@murska-sobota.si
Kontakti in gradiva
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se". VEČ