Kupi vstopnico
Trgovina Expano

Vas zanima še kaj?

Obrnite se na nas na 08 201 53 70 ali info@expano.si in z veseljem vam bomo odgovorili.

Kako do nas

Vnesi svojo lokacijo in pokazali ti bomo, kako najhitreje prideš do nas.
Razdalja:
Čas poti:
NAVODILA ZA POT
PRIKAŽI

Expano zgodba

Od slovenskega paviljona  na svetovni razstavi Expo Milano 2015 do regijskega promocijskega centra Expano in nove destinacije ob Soboškem jezeru.  

 • 1851: Prva svetovna razstava 

Svetovna razstava poteka vsakih 5 let in je na generalni ravni vodena s strani Generalne skupščine BIE (Mednarodni urad za razstave v Parizu). Prva svetovna razstava je potekala leta 1851 v Londonu (Crystal Palace, Hyde park). Med najbolj vidnimi gre omeniti svetovno razstavo v Parizu leta 1889, ki je za seboj kot mejnik industrijske dobe pustila danes veličasten, svetovno znan spomenik Eifflov stolp. Podoben pečat so Belgijci kot gostitelji razstave leta 1958 postavili Atomium, simbol moderne dobe. 

 • 2003 - 2005: Idejne zasnove ureditve Soboškega jezera 

Izkoriščanje gramoza je na lokaciji ustvarilo površino, ki jo je zalila podtalna voda in s tem je nastalo jezero, ki nudi potencial za razvoj aktivnosti na in ob njem. Mestna občina Murska Sobota in gradbeno podjetje sta pristopila k iskanju rešitve revitalizacije degradiranega območja. Nastajajo prvi idejni koncepti. 

 • Maj – oktober 2015: Svetovna razstava Expo Milano 2015 

Slovenija se prvič v zgodovini samostojne države predstavi na svetovni razstavi z lastnim paviljonom. Expo Milano 2015 je izziv za trajnostni koncept bivanja in odgovornega ravnanja. Vsled temu se Slovenija odloči, da bo po končani svetovni razstavi paviljon razstavila in leseno skeletno stavbo prepeljala nazaj ter jo postavila na novi lokaciji. 

 • November 2015: Razvoj ideje in priprava projekta 

Mestna občina Murska Sobota se z županom dr. Aleksandrom Jevškom na čelu odloči, da bo pripravila projekt in se potegovala za postavitev slovenskega paviljona v Murski Soboti, Pomurju. Ekipa pripravi projektni predlog »Vrata v Pomurje – regijski promocijski center«, ki daje paviljonu novo vsebino in reciklirani objekt umešča na degradirano območje Soboškega jezera, ki se ga bo v okviru investicije revitaliziralo.  

 • Oktober 2016: Potrditev in prenos paviljona 

Komisija za pregled prijav je odločila, da je Mestna občina Murska Sobota najustreznejši upravljavec za prevzem premičnih delov slovenskega paviljona in ostale opreme, lokacija ob Soboškem jezeru pa najustreznejša za njegovo trajno postavitev. SPIRIT, Javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije je zato oktobra 2016 sklenila Dogovor o prenosu upravljanja z Mestno občino Murska Sobota. 

 • Junij 2017: Pridobivanje finančnih sredstev 

Mestna občina Murska Sobota je junija 2017 kandidirala na prvo Povabilo k predložitvi vlog za sofinanciranje operacij Prednostne naložbe 6.3, Specifični cilj 1: Učinkovita raba prostora na urbanih območjih, ki ga je objavilo Združenje mestnih občin Slovenije, za nepovratna sredstva iz naslova mehanizma celostnih teritorialnih naložb - CTN in s prijavo uspela zagotoviti sredstva za sofinanciranje projekta. 

 • Avgust 2017: Pričetek gradnje 

V avgustu so zabrneli stroji in pričeli z revitalizacijo in urejanjem območja. Vzporedno so potekale aktivnosti oblikovanja vsebin in pripravo produkcij ter opreme v objektu. 

 • Julij 2018: Projekt ima zagotovljena vsa sredstva 

Iskanje in zagotavljaje finančnih sredstev za postavitev paviljona in revitalizacijo južnega dela Soboškega jezera je končano. Novembra 2017 je bila podpisana Pogodba o sofinanciranju projekta Promocija regije v obdobju 2016–2019 – Vrata v Pomurje. Konec julija 2018 je MOP izdal Sklep o sofinanciranju operacije »Vrata v Pomurje – regijski promocijski center«, v katerem je določil znesek sofinanciranja tega projekta. 

 • April 2019: Expano odprl vrata obiskovalcem 

Vrata v Expano – regijski promocijski center so se odprla 12. aprila 2019. Obiskovalci od blizu in daleč so vstopali v reciklirani slovenski paviljon, ki sedaj predstavlja Pomurje na kreativen in inovativen način, s pomočjo sodobnih tehnologij. Otvoritveni vikend je ponudil aktivnosti in zabavo za vse generacije. 

 • Junij 2019: Petroleum Beat Festival 

Lokacija ob Soboškem jezeru postane zanimiva za organizatorje dogodkov, odvil se je prvi večdnevni festival alternativne glasbe za vse ljubitelje HC punka in metala. Organizatorji so zraven vrhunske glasbe poskrbeli tudi za bogat spremljevalni program z delavnicami in športnimi aktivnostmi. 

 • Poletje 2019: Expano in Soboško jezero postajata nova destinacija za obiskovalce 

Gibalni park, otroško igrišče, sprehajalne poti, posedanje na terasi s pogledom na jezero, obisk interaktivnega doživljajskega parka so le ene izmed aktivnosti, ki privabljajo domačine in obiskovalce na novo destinacijo za aktivno preživljanje prostega časa.  

 • Avgust 2019: Expano nočni glow tek 

Jezero se je obarvalo v žive barve svetlečih zapestnic na prvi tekaški prireditvi ob paviljonu. Tekači so se pomerili v dveh razdaljah na poteh okoli jezera in v njegovi neposredni okolici. Na dogodku se je zbralo več kot 300 tekačev, spremljalo jih je veliko število gledalcev. 

 • December 2019: Poslovno središče Expano živahen prostor dogodkov in srečevanj 

V poslovnem središču Expanu so se čez leto zvrstili številni dogodki: konference, delavnice, seminarji, predstavitve, sestanki in srečanja. Gostili smo častni odbor za obeleževanje 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki se ga je udeležil predsednika Vlade RS, nekateri ministri in drugi častni člani odbora. Med odmevnimi dogodki je bil tudi obisk delegacije veleposlanikov Avstrije, Francije, Italije, Japonske, Velike Britanije in odposlanca na veleposlaništvu ZDA. 

 • Januar 2020: Prepoznavnost nove destinacije 

V letu 2019 je novo destinacijo obiskalo okrog 100.000 obiskovalcev, pri čemer jih je 17.530 vstopilo v Interaktivni doživljajski park.  Ob Soboškem jezeru in Expanu se je od aprila do decembra odvilo čez 30 dogodkov in organiziranih srečanj. V poslovnem središču Expano je je bilo 50 različnih dogodkov.  

 • Junij 2020: Jadralna regata Fireball 

Na Soboškem jezeru se odvije pravi jadralni spektakel, v okviru katerega so zaplapolala jadra ene najbolj priljubljenih vrst rekreativnih jadrnic - Fireball. Regate se je udeležilo sedem posadk iz celotne Slovenije, ki so merile svojo moč z vetrom. 

 • Avgust 2020: Prvi polet s plinskimi baloni v zgodovini Sloveniji  

Epidemija je prekrižala načrte za izvedbo svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni, zato je bilo izvedeno odprto državno prvenstvo. V okviru večernega dogajanja so prvič poleteli tudi s plinskimi baloni in se tako spomnili pristanka belgijskega znanstvenika na Ženavljah leta 1934. 

 • December 2020: Expano postane Sejalec 2020 

Zgodba regijskega promocijskega centra postavi nov mejnik. Expano na Dnevih slovenskega turizma prejme priznanje za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu, ki prispevajo k večji prepoznavnosti turistične ponudbe v Sloveniji. 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se". VEČ