Kupi vstopnico
Trgovina Expano

Vas zanima še kaj?

Obrnite se na nas na 08 201 53 70 ali info@expano.si in z veseljem vam bomo odgovorili.

Kako do nas

Vnesi svojo lokacijo in pokazali ti bomo, kako najhitreje prideš do nas.
Razdalja:
Čas poti:
NAVODILA ZA POT
PRIKAŽI
Informacije

Okoljska odgovornost

Regijski promocijski center Expano posluje okolju prijazno in trajnostno

Zavedamo se pomembnosti ohranjanja okolja za prihodnje generacije, zato smo v RPC Expano pristopili k pridobitvi trajnostnega znaka Zeleni ključ. V svoje poslovanje vpeljujemo okolju prijazne in trajnostne prakse ter aktivno prispevamo k zmanjšanju porabe virov za dobrobit našega planeta. 

Aktivnosti, s katerimi povečujemo vlogo trajnostnega poslovanja in prispevamo k ohranjanju okolja na posameznem področju: 

 • Okoljsko upravljanje 

Oblikovali in sprejeli smo okoljsko politiko, ki opisuje splošne cilje na področju okoljskega upravljanja, usposabljanja, informiranja in ozaveščanja. Vsako leto oblikujemo letni akcijski načrt, ki vključuje merljive okoljske cilje na področju trajnostne politike.  

Aktivno sodelujemo s ključnimi interesnimi skupinami pri okoljskih tematikah in celostno pristopamo k reševanju okoljskih vprašanj. 

 • Vključenost osebja 

Prizadevamo si za uspešno delovanje na področju trajnosti, zato je pomembno, da vse zaposlene informiramo o okoljskih ukrepih in vključujemo v okoljske pobude centra. Oblikovali smo zeleni odbor, ki skrbi za redno sklicevanje sestankov, izobraževanj in usposabljanj ter na tak način poskrbi, da so vsi zaposleni seznanjeni z vsebino Zelenega ključa in vsak izmed njih aktivno prispeva k trajnostnemu poslovanju.

 • Informiranje gostov 

Ključne informacije o programu Zeleni ključ so vidne na info panelih znotraj centra in na spletni strani www.expano.si. 

V centru so na vidnih mestih izpostavljena ustrezna obvestila o premišljenem ravnanju z energijo in vodo, ki goste spodbujajo k aktivnemu sodelovanju pri okoljskih pobudah centra.  

 • Voda 

Skrbimo za varčevanje vode z ustreznimi pipami in kotlički, ki ne presegajo dovoljenih količin pretoka vode ter redno preverjanje le teh, da s prekomerno porabo ali morebitnim odtekanjem ne vplivamo na večanje okoljskega odtisa in stroške vzdrževanja. V toaletnih prostorih imamo nameščena obvestila o varčnem ravnanju z vodo, ki goste spodbujajo k njihovemu aktivnemu prispevku.  

Vse odpadne vode pri nas so speljane v javni kanalizacijski sistem, kjer jih ustrezno očistijo in nato varno sprostijo, brez negativnih vplivov na okolje in lokalno prebivalstvo. 

 • Pranje in čiščenje 

V centru uporabljamo čistila in pralna sredstva za vsakdanjo uporabo z nacionalno ali mednarodno priznanim okoljskim znakom oz. takšna, ki ne vsebujejo sredstev, navedenih na črnem seznamu programa Zeleni ključ. V toaletnih prostorih imamo nameščene toaletne brisače in papir, ki ne vsebujejo klora oz. imajo ustrezen okoljski znak. 

 • Odpadki 

Spodbujamo prakse, ki delujejo v prid ohranjanju okolja, zato ločujemo odpadke ter omogočamo recikliranje in njihovo ponovno uporabo. Nevarne odpadke varno skladiščimo v za to primernem zračnem prostoru in skrbimo za njihov varen odvoz. 

Črpalke in hladilne naprave pri nas ustrezajo okoljskim standardom, so okolju prijazne in ne vsebujejo pomembnih toplogrednih plinov, ki tanjšajo ozonski plašč.  

 • Energija 

V centru imamo vzpostavljen centralni sistem za nadzor delovanja klimatskih naprav, ki je prilagojen sezoni, urniku poslovanja, vremenu in številu obiskovalcev. Določena je standardna temperatura hlajenja in ogrevanja v prostorih za optimalno porabo energije.  

Težimo k čim manjši uporabi razsvetljave, kjer je to mogoče oz. za delovanje uporabljamo dnevno svetlobo, kadar je to mogoče. Za razsvetljavo centra uporabljamo LED sijalke, ki so energetsko najbolj učinkovite in delujejo daljše obdobje, posledično tako pridelamo manj odpadkov. Hodniki in toaletni prostori so opremljeni s senzorskimi svetili, ki optimizirajo čas delovanja in posledično zagotovijo manjšo porabo energije.  

 • Notranje okolje 

Skrbimo za zdravo okolje in dobro počutje tako gostov kot tudi zaposlenih, zato pri nas kajenje v vseh notranjih prostorih ni dovoljeno. Prostore redno prezračujemo, da zagotovimo svež zrak. 

 • Zelene površine 

Z namenom zmanjšanja uporabe kemikalij in tveganja za onesnaževanje, na zelenih površinah ob centru ne uporabljamo pesticidov in umetnih gnojil oz. jih uporabljamo zgolj v primerih, kadar organski ali naravni nadomestki niso dovolj učinkoviti, vendar največ enkrat na leto.  

 • Kooperativna družbena odgovornost 

Skrbimo, da naše dejavnosti na področju okolja, zdravja, varnosti in dela potekajo v skladu z lokalno in nacionalno zakonodajo, mednarodnimi konvencijami in predpisi. Oblikovali smo politiko družbene odgovornosti, ki zajema področja človekovih pravic, delavskih pravic in enakosti, varnega delovnega okolja, protikorupcijskih, komercialnih, spolnih ali katerih koli drugih oblik izkoriščanja. 

Dejavnosti izvajamo tako, da te nimajo negativnega vpliva na lokalni dostop do sredstev za preživetje, pravic do poti, prevoza in bivanja, ne ogrožajo zagotavljanja osnovnih zdravstvenih storitev sosednjim skupnostim, ne preprečujejo dostop do lokalnih zgodovinskih, arheoloških, kulturno in duhovno pomembnih objektov in najdišč, lokalnemu prebivalstvu ter nimajo pomembnih negativnih učinkov na naravne ekosisteme in divje živali.  

Pri načrtovanju in umeščanju novih objektov ter infrastrukture upoštevamo zmogljivost in celovitost okolja naravne in kulturne dediščine ter sledimo smernicam arhitekturnega upravljanja. 

 • Aktivnosti v naravi 

V centru gostom nudimo informacije o naravnih parkih, rezervatih in drugih naravnih znamenitosti, avtohtonih skupnostih in kulturno zgodovinskih znamenitostih, kakor tudi o zelenih dejavnosti na prostem (sprehodi, tek, kolesarjenje, vožnja s kanujem ipd.) in jih tako spodbujamo k njihovemu aktivnemu prispevku k zmanjšanju okoljskega odtisa. 

Spodbujamo trajnostne načine prevoza in v ta namen gostom nudimo informacije o bližnjih izposojevalnicah koles, kakor tudi možnost izposoje koles in kolesarske opreme v centru samem. Na parkirišču so na voljo tri polnilna mesta za polnjenje električnih avtomobilov ter sistem souporabe avtomobilov Avant2go z dvema polnilnima mestoma, za okolju prijaznejšo mobilnost.  

 • Administracija 

Da bi celostno pristopili k izboljšanju okoljskega stanja, vsi prostori za zaposlene izpolnjujejo enake kriterije kot javni prostori. Zaposleni skrbimo za primerno ravnanje z odpadki in njihovo ločevanje ter skrbno ravnanje z vodo in energijo.  

Pri delu uporabljamo pisarniško gradivo in tiskovine, ki so bodisi opremljene s priznanim okoljskim znakom bodisi naročene pri podjetju, ki deluje po trajnostnih načelih bodisi proizvedene iz recikliranih materialov. Nasploh težimo k čim manjši porabi pisarniškega in tiskanega gradiva.

Kako do nas

Odpiralni časi

Ogled razstave

Vstopnice

Parkirišče

Gibalno ovirani

Shranjevanje prtljage

Piknik prostor

Šolske skupine

Družine in skupine

Poslovna srečanja

Okoljska odgovornost

Stik

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se". VEČ