Kupi vstopnico
Trgovina Expano

Vas zanima še kaj?

Obrnite se na nas na 08 201 53 70 ali info@expano.si in z veseljem vam bomo odgovorili.

Kako do nas

Vnesi svojo lokacijo in pokazali ti bomo, kako najhitreje prideš do nas.
Razdalja:
Čas poti:
NAVODILA ZA POT
PRIKAŽI
Sporočila

Stripovska razstava o NVO v Murski Soboti

 

Izobraževalno-zabavni strip »Kaj so nevladne organizacije?« s simpatičnimi pernatimi junaki, ki so oživeli s pomočjo akademskega slikarja in striparja Cirila Horjaka, sedaj tudi v Murski Soboti. Ogled razstave je možen od torka do nedelje, ob lepem vremenu, na ploščadi paviljona Expano (med 10.00 in 18.00 uro) in v izložbi trgovine Zavoda Korak naprej na Slovenski ulici v Murski Soboti.

Stripovska razstava o nevladnih organizacijah v Expanu in v središču Murske Sobote

V Expanu in v izložbi trgovine Zavoda Korak naprej na Slovenski ulici v Murski Soboti od danes naprej na ogled stripovska razstava o nevladnih organizacijah, ki na privlačen in preprost način, razumljiv vsem generacijam, prikazuje in informira, kako nas nevladne organizacije spremljajo na vseh področjih življenja, od sociale, kulture, zdravja, ekologije, športa do civilne zaščite.

Razstavo stripa, ki je nastal v produkciji Mirovnega inštituta v sodelovanju s CNVOS, je v Mursko Soboto pripeljala Lokalna razvojna fundacija za Pomurje, ki v regiji deluje kot Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja. Danes, 14. maja 2021 o razstavo uradno odprli murskosoboški župan Aleksander Jevšek, vodja pomurskega regionalnega stičišča za nevladne organizacije Bojan Vogrinčič in Helga Lukač, vodja RPC Expano.

V Sloveniji 28.000 nevladnih organizacij, samo v Pomurju skoraj 1.900

Si lahko sploh predstavljamo, kako dolgočasna bi bila naša življenja brez kulturnih in turističnih društev, ki ustvarjajo vse od kulturnih dogodkov do priznanih festivalov? Za koga bi danes navijali, če ne bi bilo športnih klubov in društev, ki spodbujajo svoje mlade varovance?

Med skoraj 28.000 nevladnimi organizacijami v Sloveniji je več kot 1300 gasilskih društev z več kot 162.000 prostovoljci. Prav tako, kot potrebujemo gasilce, da naša mesta in prebivališča branijo pred ognjem, potrebujemo tudi okoljevarstvenike, ki branijo našo pravico do zdravja in zdravega življenjskega okolja. Pa humanitarne organizacije, ki skrbijo za preživetje ljudi na socialnem robu, in zagovorniške organizacije, ki raziskujejo in opozarjajo na napake v sistemu ter kršenje človekovih pravic. Vsem je skupno eno: prizadevajo si, da bi bila naša družba lepša in bolj prijazna.

Župan Jevšek na uradni otvoritvi poudaril pomembno vlogo NVO in prostovoljcev

Župan je na dogodku izpostavil, da nas nevladne organizacije spremljajo na vseh področjih življenja: od kulture, športa, turizma, zdravja, varovanja okolja, sociale do civilne zaščite ter da je zaradi prostovoljnega in požrtvovalnega delovanja številnih angažiranih članov v različnih organizacijah in društvih bivanje v naši skupnosti lepše in prijaznejše. »Neprecenljiva vloga nevladnih organizacij se je še posebej pokazala v času epidemije novega koronavirusa, ki je močno zarezala v naše osebno in javno življenje. Brez oklevanja so bili občankam in občanom v težkih trenutkih na razpolago prostovoljci v humanitarnih organizacijah (Rdeči križ, Karitas, EHO Podpornica, Anina zvezdica…), prav tako pa tudi gasilci in pripadniki Civilne zaščite. Še posebej sem vesel, da so se kot prostovoljci v velikem številu pridružili mladi, študenti in dijaki, ki so dokazali, da jim ni vseeno, kaj se dogaja v naši družbi, in da se čutijo poklicane, da pomagajo. Delovanje nevladnih organizacij me zmeraj znova navdaja z optimizmom, da v težkih trenutkih nihče ne ostane sam in da spoštujemo vrednote, kot so solidarnost in skrb za bližnjega.« je še povedal Jevšek od odprtju razstave.

V Pomurju imamo več kot 1700 različnih društev – tudi to so nevladne organizacije

»Samo v Pomurju imamo v letu 2021 skoraj 1900 registriranih nevladnih organizacij, od tega preko 1718 društev, 164 zavodov in 9 ustanov in njihovo število iz leta v leto raste. Samo v zadnjih dveh letih se je ustanovilo več kot 80 novih društev in zavodov v Pomurju, kar priča o tem, da posamezniki vidijo v nevladnih organizacijah priložnost bodisi za prostovoljsko udejstvovanje, bodisi za strokovni razvoj in realizacijo idej ter navsezadnje tudi možnost zaposlitve. NVO v Pomurju zaposlujejo več kot 380 oseb. Pri razvoju potencialov in idej, iskanju priložnosti, razpisih, delovanju, jim pomembno pomagamo tudi regijska stičišča po celi Sloveniji. Glede na posledice, ki jih je prinesla epidemija, bodo nevladne organizacije tudi v prihodnje izjemno pomembne, zato je njihova prisotnost in tudi finančna ter vsa ostala podpora tako s strani občin kot države ključnega pomena, da bodo lahko še naprej opravljale svoje poslanstvo« pa je dodal vodja stičišča Bojan Vogrinčič.

Stripovsko razstavo si lahko ogledate v Expano in v centru mesta

»V regijskem promocijskem parku Expano smo veseli, da našim obiskovalcem lahko ponudimo zanimivo in poučno razstavo o delovanju in pomenu nevladnih organizacij. Nevladne organizacije so namreč pomemben in nepogrešljiv člen naše družbe, katerih vloga in pomen sta najbolj vidna v času stisk, na katere v vsakdanjem življenju marsikdaj pozabimo. Upam, da bo razstava tudi koga navdihnila, da se pridruži kateri izmed nevladnih organizacij ter soustvarja boljšo družbo in svet« je ob otvoritvi razstave dodala Helga Lukač, vodja RPC Expano.

Razstava je na ogled tudi v centru mesta, v izložbi trgovine Zavoda Korak naprej Murska Sobota. »Veseli smo, da je razstava v naših prostorih. Sporočilo, ki ga nosi, je zelo pomembno. Še vedno je veliko ljudi, ki ne vedo točno, kaj so nevladne organizacije in kakšna je njihova vloga v okolju.

Verjamem, da bo razstava, marsikoga opogumila, da se tudi sam priključi kakšni nevladni organizaciji in naredi korak naprej k večji družbeni odgovornosti«, pa je povedala Lea Cipot, ustanoviteljica omenjenega zavoda in socialnega podjetja, ki je tudi nevladna organizacija.

O stripu in avtorju

Strip je bil sprva objavljen na CNVOS-ovem Facebooku, 7. novembra pa je v celoti izšel v časopisu Večer. Prvo razstavo je doživel v Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše, kjer je bil razstavljen med 8. decembrom 2020 in 8. februarjem 2021. Od takrat naprej gostuje po celi Sloveniji.

Avtor stripa, Ciril Horjak – dr. Horowitz – je akademski slikar, ilustrator, karikaturist, stripar in pedagog. Od leta 2006 je karikaturist in ilustrator časopisa Večer, njegove družbeno angažirane ilustracije pa so objavili tudi v uglednih tujih časopisih, kot so The Guardian, Le Monde, Die Zeit in The Chicago Tribune. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim novinarsko nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2017 in priznanje Muzeja novejše zgodovine za strip "Življenje v času koronavirusa".

Kontakti in gradiva
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se". VEČ