Kupi vstopnico
Trgovina Expano

Vas zanima še kaj?

Obrnite se na nas na 08 201 53 70 ali info@expano.si in z veseljem vam bomo odgovorili.

Kako do nas

Vnesi svojo lokacijo in pokazali ti bomo, kako najhitreje prideš do nas.
Razdalja:
Čas poti:
NAVODILA ZA POT
PRIKAŽI

Nikolaj Beer in Herman Gvardjančič: slike in risbe

Risbe in slike Nikolaja Beera in Hermana Gvardjančiča

Nikolaj Beer in Herman Gvardjančič sta slikarja, ki sta v letu 2023 prejela Prešernovo nagrado. Herman Gvardjančič je dobil nagrado za življenjsko delo, Nikolaj Beer pa nagrado Prešernovega sklada. Slikarja izhajata iz povsem različnih geografskih, kulturnih, jezikovnih in osebnoizpovednih okolij. Skoraj bi lahko rekli, da med njima obstaja več razlik kot sorodnosti, hkrati pa se v svojem ustvarjanju na nek način dopolnjujeta, saj govorita isto, le da vsak na svoj način. Tako Beer kakor Gvardjančič slikata to, kar resnično poznata in čutita. Ne prisvajata si tujih občutenj. Njun glavni interes so pokrajine, gozdovi in polja. Pri Beeru je ta pokrajina Kükeč na Goričkem, pri Gvardjančiču pa okolica Škofje Loke. Čeprav gre za dva zelo raznolika kraja, si v ustvarjanju obeh slikarjev postaneta sorodna – predstavljata en in isti univerzalni, a nedoločljivi kraj, ki v delih obeh izraža svet nasploh. Slike in risbe obeh slikarjev izkazujejo popolno odsotnost kakršnihkoli sprenevedanj in koristoljubnega preračunavanja. Oba slikata predvsem iz svoje lastne notranje nuje – tako bi slikala tudi, če bi bilo njuno delo v širšem smislu povsem prezrto. Razstava slik in risb Nikolaja Beera in Hermana Gvardjančiča je torej dialog, ki ravno znotraj dialoškosti postane monolog.

www.galerija-ms.si
Dodaj v Moj izbor Dodano v Moj izbor

2 CELLOS 2 OBRAZA

V četrtek, 29. 02. 2024, ob 17:00 si lahko ogledate glasbeni film z naslovom 2 Cellos 2 obraza.

Več

ADI SMOLAR

V petek, 1. 3. 2024 ob 19:30 uri bo potekal koncertni večer Adija Smolarja v domu kulture Gornja Radgona.

Več

KREATIVNI POČITNIŠKI VRTILJAK

Šolske počitnice so že pred vrati. Ponovno smo združili moči ter pripravili raznolik, pester, poučen in predvsem zabaven program za otroke med 6. in 10. letom, ki vključuje tudi prehrano. V muzeju Špital in v Mladinskem centru se bodo otroci zabavali

Več

CEPETAVČEK predstava za otroke

7. 3. 2024 ob 17:00 bo potekala predstava za otroke CEPETAVČEK v domu kulture Gornja Radgona.

Več

Komedija KORENČKOVI POJEJO

V petek, 8. 3. 2024 ob 19:00 uri, bo potekala komedija Korenčkovi pojejo v domu kulture Gornja Radgona.

Več

Pohod po sladki poti

Jubilejni 20. pohod po Sladki poti je posvečen 8. marcu, prazniku dneva žena.

Več

MUZIKA NA PLATNU: ESTRELLITA PESEM ZA DOMOV

V sklopu študijskega krožka Muzika na platnu, pod mentorstvom Saše Bezjak, bo 14. marca v mladinskem centru Gornja Radgona predvajan glasbeni film z naslovom: ESTRELLITA Pesem za domov. Ogledu sledi razgovor. Se vidimo ob 17:00.

Več

KOMEDIJA: NA ZDRAVJE S TINO GORENJAK IN TANJO KOCMAN

V komediji Na zdravje! bosta Tina Gorenjak in Tanja Kocman posegli v svoje izkušnje, zlorabili svoje spomine in vam predstavili svoje zgodbe, ki zaradi resničnosti kričijo po smehu.

Več
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se". VEČ